Developer

Private

Constructor company
Obras y Construcciones Jesús Sales S.L
Year
2019
Location
Castellón
Area
172 m2

“House with clean and simple volumes with a clearly Mediterranean character. Two longitudinal pieces that, stacked, generate lights and shadows, seeking views and natural lighting with their orientation “.

The Romerets house is a house with clean and simple volumes with a clearly Mediterranean character. These are two longitudinal pieces that, stacked, generate lights and shadows, seeking views and natural lighting with their orientation. It is located in Benicàssim in a residential environment, on an irregular plot with only one side facing the street, which is a determining factor for the alignment of the house to the outside, thus generating a wider and richer space inside the plot.

 

The ground floor contains the day program of the house and is understood as a diaphanous space that turns to the outside through large windows. The dining and living space opens to the garden, thus blurring the boundary between inside and outside, and is separated from the kitchen by a light staircase with wooden steps that leads to the upper floor. The ground floor piece, which also contains a bedroom and a bathroom, in turn embraces a small storage volume attached to the dividing wall, which creates a connection point between the street and the interior of the plot.

 

Following the essence of the Mediterranean light and the search for play with the shadows, the structure of the house itself becomes the protagonist, giving rise to a metal lattice that sews the two volumes and in addition to the structural character, it also filters the intense sunlight During the day, it casts different shadows and adds privacy to the outdoor space.

 

The upper piece, a transverse white volume, collects the evening program. Two children’s bedrooms with a full bathroom and a suite with an open dressing area and bathroom are projected, seeking natural light and the spaciousness of the garden.

 

The house breathes, both in volume and materiality, a calm aesthetic, with light, uniform tones and simple lines, which provide light and balance. The large facade panels are designed with fine white cement plaster and combined with sections covered with wood-imitation porcelain ceramic pieces, which provide warmth and contrast. Cortizo’s aluminum carpentry is integrated into the set with vertical holes that give a rhythm to the facade.