Client
La Villa Restaurant
Constructor company
Albert Construcciones Costas del Azahar S.L.
Year
2018
Location
Alcossebre, Castellón
Area
453 m2

“With this design we sought to satisfy the needs of our client, and generate a space that attracts the public and enhances leisure options in the city, serving as a generator of economic activity.”

This project, carried out jointly with our partner Gemma López, involved the rehabilitation of an old house of notable Mediterranean character to convert it into a restaurant, while at the same time extending the space by means of a series of terraces that run over the remainder of the free space of the plot just a few metres from the sea, containing some large pine trees as vital elements to be respected in our approach.

 

Taking advantage of the irregularity of the plot from the house to the lowest level, four rectangular platforms were created to adapt the area to the slope and allow staggered views over the sea. The two terraces closest to the old house were closed off with a bioclimatic pergola and glass curtains, leaving as much transparency and functionality as possible. The other two, used as a chillout area, were set in a more relaxed environment. The kitchen and services area was located at the back, executed with sea containers to minimise our constructive impact on the plot.

 

As for materials, we strove to achieve a highly Mediterranean approach: hydraulic ceramics on the restaurant area floors, thermo-treated pine pallets on the chillout terraces, and as lining for the containers in the service areas, and whitewashing for the walls and the house itself – a proposal that focused on being fresh and warm at the same time. Lighting also played a fundamental role, and we emphasised enhancing the existing vegetation at all times and generating a light-and-shadow environment, as opposed to diffuse lighting.