Developer

Ayuntamiento de Vall d’Alba

Constructor company


Year
2019
Location
Vall d’Alba, Castellón
Area
1933 m2

“The pre-existing vegetation elements are not removed or displaced from their original position. On the contrary, the design adapts to these pre-existing elements and accompanies the trees.”

The Municipality of Vall D’Alba had a main square that was very deteriorated, in disuse and did not respond to the needs of the citizens, so it was adopted to propose a comprehensive reform that would improve its conditions. The new space required improvements in accessibility and lighting and should include furniture that would allow citizens to use the square as a meeting and rest point. There are many inhabitants that inhabit the municipality and, nevertheless, the number of people observed in the square was always zero or very small because it was an open space, unprotected and with little “habitability”. Therefore, with this action, it is intended to revitalize the space and restore its function as a living square and a meeting place for neighbors. The new proposal had to understand the proximity to the Church and its square, and consequently respond to this relationship and be especially sensitive in its design and formalization. The intervention improves the problems faced by the square and takes into account the large space without furniture or vegetation that needs to be preserved as a meeting point at specific times during the town festivals. Therefore, it is about recovering the space of interrelation and interconnection that the square has traditionally supposed. And in this sense, propose furniture, flooring, shaded areas and elements that allow the revitalization that is intended. The project includes an endowment of benches that in turn are large flowerpots made up of natural wood planks on concrete walls. This solution is unique in design, since it is an element created exclusively for this square. They are built sturdy and durable. Pre-existing vegetation elements are not removed or moved from their original position. On the contrary, the design adapts to these preexistence and accompanies the trees with a series of decorative rectangular elements of gravel or pine bark forming a geometric framework that plays with the ceramic flooring.