Developer
Constructor company

Year
2020
Location
El Cabanyal, Valencia
Area

16.600 m2

“The courtyard is constituted as a large terrace that welcomes outdoor recreational uses such as the outdoor swimming pool, rest and relaxation areas, a dining area next to the bar-cofee shop and even a small grandstand for events or performances.”

The project consists of two blocks aligned with the roads that the plot faces. The semi-basement floor houses most of the hotel’s general services: the bar-cafeteria area, the gym and spa, the multipurpose rooms and cinema, the coworking center and the computer room. The inner courtyard of the block remains uncovered on this level except for its central part that functions as a cross connecting element of the two apartment blocks. This central link is covered as a shade house by a light metal structure that supports a large glass roof and protected from solar radiation.

The courtyard is constituted as a large terrace that welcomes outdoor recreational uses such as the outdoor swimming pool, rest and relaxation areas, a dining area next to the bar-cofee shop and even a small grandstand for events or performances. The ground floor houses the hotel reception with luggage storage and the administration and management offices. The 344 apartments are distributed on the rest of the floors.

In the exterior and interior areas, the use of vegetation is proposed as an integral part of the biophilic design proposal that we consider of great importance in today’s architecture to achieve a high degree of comfort and well-being.

In response to the sustainability requirements demanded by the construction sector and society, different proposals are studied and put forward in various lines. With the final objective of constructing a building that is respectful with the environment and energy efficient, certified by the Passivhaus and BREEAM standards.

With a study of the predominant directions of the winds in the four seasons of the year obtaining key factors for the possible use of cross ventilation. We observe the incident solar radiation on the building envelope, both in winter and in summer, in all orientations. The shadows that each façade has, both thrown by the blocks of the urbanization itself, and by the surrounding buildings are studied. This study is carried out on the four facades, both in winter and summer, and with this the composition of the façade is developed responding to the shadows, studying the closed and open panels.