Client
Private client
Constructor company
Construcciones Castaño
Year
2001
Location
Benicàssim, Castellón
Area
357 m2

“This project solves the programme for a detached house developed on two floors within a perfectly triangular perimeter.”

The plot is located at the junction of two streets in the tourist town of Benicàssim, with a house intended as a permanent residence for a young couple who wanted open-plan, fluid interiors to avoid compartmentalisations as far as possible.

The proposed geometry was not proposed whimsically, but rather as a response to existing constraints on the site, orientations and views from the plot, seeking a building solution that would resolve the problem in a unitary and sensible way, showing definite strength from the start , with no possibilities for later additions.

 

Its triangular shape was in response to the two streets outside, protecting the home from onlookers and “opening out” to the largest area of ​​the landscaped plot and the pool area, apart from offering good views over the existing pine grove. On the diagonal of the triangular perimeter, diaphanous spaces were located both on the ground floor and the upper storey, thus allowing long visual ambiances and a highly fluid indoor/outdoor relationship.

 

Enclosure walls were done in exposed-face white brick, combined with concrete and wooden slab panelling on the main façade. Inside, finishes are simple, with a predominance of white and sober designer furniture very appropriately chosen by the client.