Developer
SENGE-RS / IAB-RS
Year
2014
Location
Porto Alegre, Rio Grande do Sul. Brasil
Area
15.922 m2
awards
4º Prize Architecture contest

“This project represented an opportunity to create an open space for the population that transmits the democratic and participatory character of the institution.”

The need to maintain the current building was part of the project concept, which was to generate open public spaces by connecting the various volumes, dilute the borders between public and private, and allow pedestrians to circulate between different areas, thereby softening the volumetric impact of the edifice.

 

The complex can be divided into three blocks: Basement, Base and Tower. The underground basement is designed for a minimum of 200 parking space (a programme requirement). The base occupies most of the site and is defined by a complex volume, with staggered levels allowing for the creation of gardens on all floors, and creating optimal environments for all functions and for access by the general public. This base volume contains services open to the neighbourhood (restaurant, cafeteria, shopping centre, open plaza) on the ground floor and general access and union services for members (auditorium, classrooms, events space, library). The tower is where all workspaces are located (open or closed), representing a definite option for verticalisation which, apart from generating good environmental conditions, stands as a new architectural framework for this part of the city, creating a new urban landmark.