Palau dels Osset

A project to redesign, renovate and enhance the Palau dels Osset in Forcall, a palatial building dating from the late 16th and early 17th century. With this project the decision was taken to create an establishment that could be a quality tourist attraction in its own right. The architectural approach has been to “gain maximum potential” from this palace and “create a building that is worth visiting in its own right”.The building follows the Aragonese Renaissance palace style, built on four levels. The masonry façade is topped by a typical gallery of arches, crowned with large wooden eaves in the “Florentine” building tradition.The palace was the subject of a previous renovation that took place in 1997, transforming it into a hotel. The recentrenovation has reduced the number of guest rooms in order to make them larger and more comfortable, and has created a spa, sauna and relaxation zone within the hotel, making use of the covered area.The aim was to take a conservative approach to the aesthetics of the Renaissance palace, using noble materials such as iroko wood in the exterior carpentry, oak on the floors of the bedrooms and some of the communal areas, and travertine marble in the restaurant and entrance. Amongst the most important interventions was the changing of the main hotel access, which now leads directly off the beautiful town square.2011 Finalist, Porcelanosa IV Architecture and Interior Design Award

See more

Description: Rehabilitation charming hotel.

Situation: Plaza Mayor 16-Forcall (Castellón)

Year: 2011 | Area: 1710m2 | Typology: Rehabilitación

Arquitectos: Jaime Sanahuja, Mar Nadal

Partners:
Javier García, quantity surveyor
Javier Felis, engineering

Builder: Emcofa S.A.

Promoter: Diputación de Castellón

Photography: Joan Roig

Drawing

A project to redesign, renovate and enhance the Palau dels Osset in Forcall, a palatial building dating from the late 16th and early 17th century. With this project the decision was taken to create an establishment that could be a quality tourist attraction in its own right. The architectural approach has been to “gain maximum potential” from this palace and “create a building that is worth visiting in its own right”.

Project

The palace was the subject of a previous renovation that took place in 1997, transforming it into a hotel. The recentrenovation has reduced the number of guest rooms in order to make them larger and more comfortable, and has created a spa, sauna and relaxation zone within the hotel, making use of the covered area.

Achievement