equipamiento público impivaequipamiento público impiva

European Businesses Innovation Centre

European Businesses Innovation Centre. IMPIVA.

The institutions of the Generalitat Valenciana that make up this small technological park are set out to create a place of refuge, a breeding ground for technical innovators and new businesses in a variety of different sectors, plus IMPIVA’s headquarters in Castelló.This complex and heterogeneous collection of offices, workshops, small warehouses and meeting rooms is organised into linear staggered buildings, formed as a large chamfer at the confluence of two major boulevards, with the mountains as its background. Within this geometric asymmetry the buildings create a foreground that accommodates the main entrances and a background in which the secondary entrances, parking and loading zones are organised.The project explores the relationship between indoor and outdoor space, and the way in which a building can support a heterogeneous organisation of so many different parts: semi-industrial units, laboratories, offices, business units and services are woven into the continuous façades, conceived as a complete abstract creation in which the construction of the different membranes is the major force, transforming the collection of end walls into the formal expression of the building. Every end wall is reinforced internally by a long container, and it is precisely the way in which these are all sewn together that creates the sense of space, the play of light, the ambiguity of the space in relation to the exterior, and its relationship with the landscape. 1994-1995 Prizewinner, COACV Awards for Architecture1996, Finalist Mies van der Rohe Award1996, Finalist IberFAD Prize1997 Prizewinner, Construmat National Prize for Architecture1999 Prizewinner, Levante-EMV Territory Prizes

See more

Description: IMPIVA headquarters and European Businesses Innovation Centre.

Situation: Avinguda del Mar, Castelló de la Plana

Year: 1995 | Area: 3202m2 | Typology: Equipamiento

Arquitectos: Carlos FerraterJaime SanahujaCarlos BentoCarlos EscuraCarlos Martín

Partners: 
Fernando Santamaria, Rafael Gimeno, Quantity surveyors.
Incoa enginering.
Nacho Lavernia, graphic design.

Builder: Agroman, S.A.

Promoter: Instituto de la Mediana y Pequeña Industria de la Comunidad Valenciana

Photography: Lluís Casals

Drawing

The institutions of the Generalitat Valenciana that make up this small technological park are set out to create a place of refuge, a breeding ground for technical innovators and new businesses in a variety of different sectors, plus IMPIVA’s headquarters in Castellón

Project

Within this geometric asymmetry the buildings create a foreground that accommodates the main entrances and a background in which the secondary entrances, parking and loading zones are organised.

Work in Progress

Every end wall is reinforced internally by a long container, and it is precisely the way in which these are all sewn together that creates the sense of space, the play of light, the ambiguity of the space in relation to the exterior, and its relationship with the landscape. 1994-1995 Prizewinner, COACV Awards for Architecture1996, Finalist Mies van der Rohe Award1996, Finalist IberFAD Prize1997 Prizewinner, Construmat National Prize for Architecture1999 Prizewinner, Levante-EMV Territory Prizes

40 %
Completed

achievement