rehabilitacion edificios cesal alcalà de xivertrehabilitacion edificios cesal alcalà de xivert

Cesal

This project involves the renovation of an old school site and its transformation into a new civic centre for the municipality of Alcalà. Its functions include a conference hall, exhibition area, classrooms, workshops and a library with several reading rooms. The project had a limited budget so the work needed to be austere and contained, maintaining the building’s outer skin whilst placing an emphasis on the interior design of specific areas.Two aspects of the project really stand out: the first is the recycling of the main wooden roof, which has been treated as a modulating element of the interior space, giving spatial continuity to the whole of the first floor and the mezzanine, which is located in the upper section of the newly created area. The second is the aforementioned library, which uses the latest methods of incorporating new technology, ebooks, media and so on. The new double-height spaces provide an opportunity to enjoy an extraordinary spatial richness and the feeling of a dynamic and flexible space, far removed from the static nature of more traditional reading spaces.Original construction elements have been retained on the exterior, such as the stone plinth and exposed brick pillars, while silicon painted canvases have been used to coverthe rest.The double heights and large open spaces have managed to create a versatile, multi-purpose contemporary centre that is a reference point for the area. See more

Description: Scholar group renovation for an education and social center. .

Situation: Calle de la Hoya nº28,Alcalá de Xivert, (Castellón)

Year: 2010 | Area: 1463m2 | Typology: Rehabilitación

Arquitectos: Jaime SanahujaEmilio CubillosJuan Trilles

Partners:
Javier Garcia, quantity surveyor

Builder: Actia Iniciativas, S.L.

Promoter: Municipality of Alcalá de Xivert

Photography: Joan Roig